CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

My Random Musings

Powered by Stuff-a-Blog

Sunday, August 30, 2009

Perihal Temubual Bakal Pengantin and Persiapan Kahwin - more updates!

oohhkay... mana nak start?

I MS D WOULD LIKE TO WISH ALL FRIENDS AND READERS OF THIS BLOG A BLISSFULL RAMADHAN...

ramai gak follow blog aku nih... (perasan) to those that got help from reading my blog..im glad... :D my friends say i like to help people! i do! hehe...

i told all of you in the last entry im goin' for my temubual bakal pengantin kan cuti pose nih..so...

DAH SETTLE!! huhu

ni si nad nazira mesti suka nak baca nih..

keh...setelah en tunang hantar by pos laju all his borang...his interview kat pejabat agama daerah dia la kan...
aku pun gi lerr pagi kul 10 ke pejabat agama daerah ku...

nervous giler nak muntah,sesak napas...penin, nak pitam, suma ada... (ntahapetah ngarut)

serious..mata berpinar2...nasib along teman...apa along tanya sepanjang perjalanan tu aku tak dengar dah... malam tu dahla tak tidor baca buku fardu ain...membayangkan aku tak bleh jawab pastu tak leh kawin...(Padahal tak pernah terjadi pun orang takleh kawin...)

isyh...

sampai dalam pejabat...ada kaunter khas...duk situ..senyum nervously anta borang...dia check..sambil tu bual2 kosong...ramah tamah pegawai2 agama tu... pastu masuk bilik temubual..

hehe...gelak la bila aku ingat balik...

tanya nama...pasangan...borak2....pastu...ada satu borang...ni dia soalan bocor untuk pengantin johor..ada 6 benda yang wajib dia tanya and dia akan tick dalam borang tu..

1.syahadah
2.fatihah
3.rukun islam
4.rukun iman
5.toharah (bersuci)
6.tanggungjawab suami isteri dalam islam...

dah ngucap, baca fatihah...pegawai tu cakap...

cikgu kan....
ha ah...
tak yah tanya banyak2 laa....

hehe....untung jadik cikgu nih

tapi ada soalan bonus...tapi macam ni laa...tak tau cakap tak tau...jangan sombong...bukan dia tak bagi kawin...saje je...anggap ilmu..dapat la ilmu sikit ari tu...

lepas tu...keluar..cop..sain...bayar 17 inggit lagi ...dah....gi bawak borang ke imam/jurunikah and booking hari nikah keh...tu je untuk temubual bakal pengantin johor....(APE?TUJE?YANG KO PEGI NERVOUS NAK MUNTAH TU PESAL??)

****ntah*** :P

UPDATE PERSIAPAN KAHWIN

awal cuti pose aritu ku ke key el...so ni la yang dapat...




kasut untuk majlis ..my first ever high heels ...well the highest i can go la...not that high kot for others..(yeke aku bleh jalan nih?) erm..praktis la eh...



tudung nikah..namanya bawal diva...eleh..diva sangat la..tapi aku suka...hihi

tadi gi kampung...



yea yea baju nikah da siap!

ari jumaat ari tu en tunang datang bp...gi beli reben and hiasan hantaran dia...yelaaaa orang ada makcik and kakak2 kreatip..ku pun gi anta barang hantaran..bekas da siap..emm...suke...lawa...gamba nanti la suma siap kang ku load...
the two of us then gi jumpa pak andam...si fid tu...

en tunang akhirnya akur pakai baju putih! yea! ukur baju...try jaket..emm..terjatuh chenta balik pulak..eheh...hensem jugak bakal laki aku nih...

terberangan jap....emm...

anyyyyywayyyz.....

bincang konsep...so my pelamin is black and silver....

jangan lupa ye fid....tarik kain dari ujung ke ujung....

okay kak....jangan risau.....

baju ku putih...just a very simple design...so pak andam suggest my headdress be more showy..he suggested arab style...alaa penari gelek tu..kat kepala...

lawa ke muka akak buat tudung gitu fid?
ehh...lawa...akak tengok ni dia tutup pipi sikit...nampak slim...baju pun simple je kan..biarla kepala tu vogue sikit youuuu....

heeehhoooo...aku okay...yang penting lawa...tapi yolah...orang tak pernah bergaya macam aku nih...lawak tak ar? ahhhhh tak kira tak kira....

inai kat dia rm50 jek..tangan kaki siap...dia kata buat 2 days b4..ok set...

pelagi ek?

aku pun da beli CL...yelaa...takkan nak pakai spek masa kawin...taknampak laa bulu mata palsu yang tebal tu nanti...tapi...bleh ke aku pakai ni? tak penah pakai wooo....any tips?

lagi...
tinggal beli sweets (tak beli2...malas nak masuk town laa...semak..)

and tunggu kad jemputan siap....
tujela dulu...

4 comments:

wahidayaakub said...

hai. surf2 terjumpa blog ni :) wah bestnye baju nikah dah siap. bila tarikhnye?

erm nak share tips sket pasal CL bleh ke - kalau 1st time nak pakai CL, seminggu dua sebelum majlis tu boleh try pakai dulu. biasakan mata dulu, sebab setengah2 orang mata sensitif kan, nanti kalau terus pakai time majlis takut kurang selesa pulak :) selamat mencube! :)

nad nazira said...

ya allah..bagusnye awak! siap mention name nih. wajib kite datang kenduri awak. haiyoh. walaupun dah dapat soklan bocor..tapi still rase nak muntah!


aperpun..terima kasih cikguuuuuuuuuu..kalau saye jadik anak murid awak, tiap hari saye tolong bawakkan beg gi bilik guru. haha.


thanx so much dear!

Miss Shareeda said...

hii again D.. chup..nak tnya, future hasben D bukan org johor ek.. cam tuh ke prosedur dia.. byk sy kena belajar nih.. hehe.. thanks 4 de soklan bocor...

Ms D said...

wahiday: thanx for the tips! kite nak start practice satsat ni gak..

nadnazira: hehe is ok la nazira... kite takda orang share pengalaman so redah sendiri je so kita ingat biarla kita tolong permudahkan perjalanan orang lain..and datang tau! bagi alamat nanti kita pos kad..email kite dianajohari@yahoo.com

shareeda: en tunang owg johor tapi dif daerah..jauh sket..so dats why kite fly solo je urusan..nak tanya ape2 pasal prosedur tanya je keh..macam da expert la ni konon..huhu

Blog Widget by LinkWithin