CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

My Random Musings

Powered by Stuff-a-Blog

Monday, August 10, 2009

prosedur untuk memohon kebenaran bernikah

hai... this entri is especially for nad nazira.... hehe

okeh prosedur untuk memohon kebenaran bernikah untuk negeri johor adalah seperti berikut:

1. pergi kursus kahwin...bayar RM120 dan dapatkan sijil kursus kahwin
2. untuk perempuan... waktu opis hour pergi ke pejabat agama daerah (utk daerah batu pahat naik tingkat atas) mintak borang no. 2..ingat borang no.2, dan tunjukkan ic (JANGAN LUPA BAWAK IC)
3.bayar rm10.00 (bawak duit kecik) rm5 untuk borang permohonan nikah, rm5 untuk borang pemeriksaan kesihatan bakal pengantin
4.tunggu kejap
5. dapat penerangan dari pegawai....dah

selepas itu

1. pergi jumpa boss (utk yang bekerja) atau ketua kampung dapatkan SURAT AKUAN BUJANG
2. pergi hospital kerajaan terdekat pergi amik ujian darah (rujuk entri b4)
3. untuk perempuan, isi borang pengakuan wali
4. isi borang nikah betul-betul, important things to remember: sediakan 2 salinan kad pengenalan wali dan 2 saksi untuk borang-tak boleh adik-bradik atau sedara terdekat-seeloknya jiran atau rakan sekerja -diingatkan juga SAKSI BORANG TAK PERLU SAMA DENGAN SAKSI WAKTU NIKAH NANTI (dan borang johor isi dalam jawi woooo amik ko...tak pandai carila sapa2 yang pandai)

kalau bakal suami luar daerah...
sila tunggu dia siapkan borang dia

bawak borang dia, kad pengenalan, sijil nikah mak bapak, dan sijil kursus kahwin berserta segala surat2 dan sijil yang telah disenaraikan oleh encik pegawai agama dan borang kamu untuk temubual bakal pengantin (takyah appointment, gi je eloknya pagi) dan lepas tu bersedia untuk isi borang lagi iaitu borang sijil nikah pulak lepas tu booking jurunikah (pihak perempuan kena buat, tapi boleh tanya pegawai imam mana bertanggungjawab untuk mukim mana)

ermm..pelagi eh...

tu jelah...ade ape2 kemusykilan gi je pejabat agama daerah...baik hati dan ramah tamah mereka semua...

next entri: dah beli bunga telur, beg, beg favors dan sewaktu dengannya! suma itam...aku pengantin goth...pics akan diupload....

6 comments:

nad nazira said...

tenkiu..sangat membantu untuk manusia blur seperti saye..;P

Anonymous said...

salam,
nak tanya. so boleh tak kalau saya guna borang HIV Selangor masa permohonan tu nanti? Saya kerja die Selangor tapi saya org Johor.
Perlu ke wali pergi jumpa kadi sekali masa nak hantar borang? Ke wali tak perlu hadir langsung. Cuma perlu IC je?

Thanks
Liana

Naniey said...

wah..sshnye kat johor..borang pon kn byr 10 hengget..kat pahang sengget jer...pastu prosedur die as simple as ... yg tandatgn je la leceh ckit..

Ms D said...

hai...
liana- boleh...ujian kesihatan boleh digunakan dimana2... and tak yah bawak wali....yang penting datang masa nikah and ambil salinan kad pengenalan je..

to nad..

hehe welcome...sedia membantu...

naniey...

memang..tapi okey gak..sebab dia menjaga bakal pengantin... contohnya modul keluarga sakinah yang negeri lain tak buat

onlinekadkahwin said...

post yang sangat menarik. sesuai untuk bakal pengantin. banyak lagi perlu buat seperti tempah kad kahwin, senarai jemputan kad kahwin dan lain2.

Anonymous said...

salam..mane ade kena tulis jawi borang johor.tulis rumi pun boleh jugakla..tgk sample yg pej.agama bagi mase kursus kahwin yg saye pergi haritu, depa tulis rumi aje.ok.harap maklum.

Blog Widget by LinkWithin