CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

My Random Musings

Powered by Stuff-a-Blog

Monday, March 23, 2009

Nilai 3 Vs Ayer Hitam

Cuti-cuti malaysia (k la bahagian selatan je)

cuti skolah kali ni... berjaya membawa mak pergi survey barang perkahwinan kat NILAI 3, and AYER HITAM, aku punya la suka....mak aku dah open nak share pasal kahwin2 ni dengan aku... rupanya rahsia untuk melembutkan hati mak ialah bawak gi shopping.. haha i am my own moms daughter la...bab shopping semua lembut ati, nak pujuk bawak je gi shopping... haha..anywayyy.....

gi tengok

bakul/dulang
bunga telur
cenderahati
alas dulang
cadar

findings of the survey:

bakul di nilai 3 sangatla MURAAAHH.... less than rm 10 for many2 shapes and sizes, siap ada 20% disc lagi...so sape nak kawin waktu terdekat ni gi le serbu...

bakul ni harga rm 9.90! tambah 20 % disc! aku suka sebab ada kaki...

dulang ni lawa and quite unique however RM20 .....

bunga telur di AYER HITAM lebih murah dari nilai 3, sangat murah sampai ku rasa brides from Slangor and KL pun berbaloi turun sini (3 hours drive je..eleh...bila lagi..)

contohnya... bunga yang agak cheapo style..lau nak bagi kat 1000 org cthnya... 100 pieces only rm20! kat NILAI 3 cheapest yang aku jupa each rm1...mak aku da suruh beli simpan...hehe...

mak..kita duk stengah jam je dari ayer hitam...rilek mak rilek....

suka ati ko..kalau abih mak tak tau ...

takde nyer abih la mak...

bunga telur paling mahal... teddy bear! comel..bukan plastik tau..teddy bear yang fluffy tu ala teddy tales...lupa nak amik gamba sebab da semput bejalan...only rm3!DAN! tokey bagi 2.50 lau jadi amik...along aku gila nak..pastu ..

kita beli ni jangan bagi orang la... takpun bagi kat sebelah sana suh pulang balik..takpun suh sana beli bagi kat kita...

adeke ko ni long...ngarutt je.. (walaupun macam bagus gak idea tu..isyh..jahat...)

tapi pilihan hatiku dan tak sangka mak aku pun bekenan! black & white... ada tiga jenis... bleh pilih ikut harga...paling mahal untuk pahar letak tepi pelamin 2.50 paling murah 1.00 tupun lum kautim lagi...

ni harga dia singgit....

ni harga dia rm 2.00 aku suka yang nih...

tokey tu macam besungguh nak bagi mura..aku je rilek sebab tak beli lagi...kan...tunggu la kang aku datang bawak lori beli suma sekaligus...siap ko tokey...aku nak diskaun gegila nih!

wedding souvenirs-

kat nilai 3 and ayer hitam lebih kurang sama... tapi aku rasa nilai cantik sikit...cuba tak banyak choice...ayer hitam lagi banyak... ada hanky RM0.80 siap reben and bunga and dalam plastic case only rm0.80,

sukanya tengok mak ku senyum...sebenarnya memang tepat la sangkaan aku mak tu risau takde sedara nak tolong buat kerja remeh2...so bila dah balik tu aku dapat duduk la dengan mak bukak cerita...tanya tentang berapa ramai mak nak jemput... nak bagi apa...nak wat kat mana... dan senang hati nya aku dapat jawab semua soalan mak aku...

beres mak..tinggal cakap je bila nak wat...
so lepas tu aku lak naik penat melayan mak aku duk excited cerita pasal telur pindang, wajik, makan, tempat tido sedara bla bla bla.... huh tahle...

aku suka tapi at the same time sedih gak..

wawawawa tak dapat jadik anak mak lagi pas ni!!!

anyway latest announcement:

jemputan 300-350 (kad) so makan kali 2 dalam 600 jek

cikgu skolah campur kakitangan campur kawan2 150, sedara arwah abah and sedara mak kat pahang lagi 150, orang sebelah cik abang...dalam 50 kata dia...

dalam beg souvenir mak nak bagi 4 benda

bunga telur + telur pindang - bunga telur beli yang murah rm20-25 per 100 pieces so beli untuk 600 = RM120-150. telur 0.50 per piece rm 300 overall rm 450

hanky rm 0.80-1.00 = rm600

wajik = ni aku tak tau..mak kata beli pulut, gula and tepung bagi kat makcik sepupu aku kat kampung suh buat..oh ye dengan plastik box suh dia isi siap2, lum campur upah

kerepek rm 0.50 sepeket = rm 300

beg hadiah? satu rm1.00 lau nak yang kertas, takpun mak aku kata bagi isi dalam plastik je..takyah ngegade.. ok laaa...aku pun nak bajet pe... plastik pun ada cap thank you gak skang bukan takde yang lawa kat ayer hitam tu...

so.... bab souvenir aku takkan melepasi RM2000, lau bleh RM1500 sahaja... fuh tu pun lau bleh nak kedekut lagi..tak snonoh tul...aku taknak ada pembaziran...yang penting orang puas hati dengan isi dalam beg tu..orang puas makan... tu je yang aku mintak... oohh ye..dan lagi...

1 kg candy lolipop yang cantik harga dalam 0.20 satu...lebih kuang sebab beli ikut timbang untuk bagi budak2 kecik, tu letak dalam bakul bagi2 je...

panjang giler entri ni...

penat ah... banyak lagi nak citer ni.. takpe see ya next entry bebeh

8 comments:

Yanie said...

waaa...cm best je kawin ni...he3

Ija1202 said...

Cantik la bunga telur warna hitam + putih..Sukeeee

anil lutaze said...

1kg candy lolipop Rm0.20 satu tu dapt kt mana ya? saya dgr plg murah RM0.60 ...murah btol awak punya tu...

fyda_eee said...

Salam kenal..
Thanx 4 da info bout Nilai 3 n Ayer Hitam.. baca ur blog, t'tbe jd xcted sgt nak g cari brg2 hantaran.. hehehe..

**i link urs to mine k..

nu_azhari said...

D...
bagusl lau ko dh siap segala budget...aku dulu sume sponsor...maklumla kawin lum abis blajo hehehe..

anyway best of luck..mmg sedey nk berpisah ngan family tp cube bygkan ko akan melalui 1 fasa baru dlm idup ko....xcaya? tgk je la blog suzie....die tgh happy gle dgn dunia baru die...hehehehe

Ms D said...

thanx ija1202, memang kite tengah giler carik black & white je skang...

to anil= kita jumpa kat carefour! caye tak caye beb..beli timbang... kira2 harga about o.20 tapi tak tau la whether suma c4 ada ke tak

to fyda salam back...hope we be frens ya? kita pun baca blog orang jadik excited..thanx for the link..

hai nu!

emm suma kena buat sendiri kekadang jadik boring gak... tetiba nak juga orang lain pikir instead of me..takpela..nak wat camne hek...hehe

beaute-butterfly said...

heh. .tenx 4 d info. .gettin kawen on diz nov. .btw kat ayer itam tu ape nm kedai nye ek. .heh. .tgh carik tempat nak beli barang2 kahwin jge ne. .

Maya said...

This blog is great, I love it. Keep it up and never stop posting! cenderahati pengantin, cenderahati perkahwinan murah, t shirt printing =) cheers!

Blog Widget by LinkWithin